Yumurtlama Tarihi Hesaplama

Hamile kalabileceğiniz tarihleri görmek için hesaplama aracını kullanabilirsiniz.

Yumurtlama Tarihi Hesaplama Aracı

Genellikle 28 gündür.

Yumurtlama Dönemi (Ovülasyon) Nedir?

Kadınlar için üreme fonksiyonlarını gösteren birçok belirti vardır. Bunlar içerisinde, en belirgin olanı ise adet döngüsü rutinidir. Adet gören bir kadının vücudunda çeşitli değişiklikler meydana gelir ve bu belirtilerin takibini sağlamak, vücudumuz hakkında bilgi edinmemizi sağlar. Normal bir adet döngüsü gören kadının, yaklaşık olarak 22 ile 34 günler arası bir adet dönemi gördüğü belirlenmiştir.

Yumurtlama dönemi ise, bu adet günlerini baz alarak hesaplanılır. Yani yumurtlama (Ovülasyon), son adet döngüsü sonrası ve diğer adetin başlamasından önceki belirli günlere dayalı çalışan bir üreme sistemidir. Yumurtlama durumunun gerçekleştiği süreçte, genellikle berrak sıvı bir akıntı görülür.

Yumurtlama Tarihini Bilmek Ne İşe Yarar?

Başta kendi vücudunuzun hareketliliğini tanımak ile birlikte, gebe kalmak isteyen bireyin doğru tarihleri öğrenmesi işlevini görür. Diğer etki alanı ise; gebelik (hamilelik) yaşamak istemeyen bireyin korunma yöntemlerinden biri olarak bu takvimi kullanmasıdır.

Yumurtlama tarihi hesaplama işlevi gerçekleştirilirken, kişinin en uygun ovülasyon dönemini tercih etmesi, istenen sonuçları elde etmeye yarayacaktır.

Yumurtlama dönemi hesaplama, doğal yolla korunma yöntemlerinden biridir fakat bu yöntemin kesinliğinin %100 olmadığı da bilinmelidir.

Kısacası yumurtlama tarihi bilgisi, "ne zaman hamile kalabilirim?" ya da "hamile kalmamak için hangi tarihlerde daha dikkatli korunmalıyım?" sorularına bir yanıt teşkil etmektedir.

Yumurtlama Tarihi Nasıl Hesaplanır?

Doktorunuzun çeşitli ultrason uygulamaları ile de gerçekleştirebileceği yumurtlama dönemi hesaplaması, tahmini süreçlerle evde de yapılabilir. Daha önce bahsettiğimiz gibi, bunun için elinizde olması gereken en önemli bilgi adet döngüsü dönemleri tespitidir.

Bu yöntem ile yumurtlama tarihi, ortalama adet döngüsü içerisinde olan bir kadının, son adetinin başlama tarihi baz alınarak hesaplanır.

Örneğin 28 günde bir adet gören bir kadının, son adetinin başlama tarihi ayın 1’i ise sonraki adet başlangıcı ayın 29'u olacaktır. Sonraki adet tarihi olan 29'dan 14 çıkardığımızda yumurtlama tarihini tespit etmiş oluyoruz. Bu örnekte yumurtlama tarihi ayın 15'i olacaktır.

Ancak bu, sadece o gün ilişkiye girmeniz durumunda hamile kalacağınız ya da sadece o gün ilişkiye girmemeniz durumunda korunacağınız anlamına gelmez. Zira bir sperm, kadın üreme organına girdikten sonra, yaklaşık 72 saat kadar bir süre canlılığını sürdürebilmektedir. Bu da 72 saatlik, yani 3 günlük bir süreçte spermin kalitesini koruyabileceğiniz gösterir. Yine aynı şekilde yumurtlama gerçekleştikten sonra, yumurtalar ise yaklaşık 24 saat gibi bir süre aynı ovum kalitesini koruyabilmektedir.

Genellikle yumurtlama tarihi hesaplama sürecini, tahmini yumurtlama gününüzün iki gün öncesinden başlayıp, iki gün sonrasına kadar baz alabilirsiniz.
 Yani yumurtlama süreciniz, tespit edilen günün iki gün öncesinden başlayıp, iki gün sonrasına kadar devam eder. Zira bu dönem, kişinin gebelik (hamilelik) gerçekleşme ihtimalinin en yüksek olduğu günlerdir.

Bu yöntemi gebe kaldıktan sonra, gebelik hesaplama için de kullanabilirsiniz. Böylelikle süreci daha iyi tanıyıp, hamilelik hesaplama yolu ile önemli tıbbi gereklilikleri de zamanında yerine getirebilirsiniz.

Yumurtlama Dönemi Hesaplamanın Kolay Yolları

Eğer yumurtlama dönemi hesaplamak kafa karıştırıcı, karmaşık geldiyse ve ya hesapladığınız yumurtlama dönemi için şüpheleriniz var ise yukarıdaki hesaplama aracını kullanabilirsiniz.

Ayrıca ovülasyon dönemi içerisinde, hormonel tetiklemeler sebebi ile vücut sıcaklığı değişimi olur. Bu sebeple, yumurtlama tarihi hesaplama işlemini gerçekleştirebileceğiniz çeşitli testlere de, eczaneler aracılığı ile ulaşabilirsiniz.

Eğer hamileyseniz Bebek Doğum Tarihi Hesaplama Aracı'nı kullanarak bebeğinizin tahmini doğum tarihini hesaplayabilirsiniz.

Yorum Yapın

user